Counter-Strike се е появил на 18 юни 1999 г. като изменение (като MOD) за популярната игра Half-Life. Състои се от екип за борба с тероризма (CT) и на терористи (T), които се борят един срещу друг в различни екзотични места или в градска среда.
Играта им разновидности, като спасяване на заложници, или убийството на екипа, където Т се опитва да убие VIP екип CT трябва да го защити.
Counter-Strike в момента е най-популярната онлайн екшън игра, въпреки че дори не е игра сама по себе си.

Half-Life, издаден през ноември 1998 г. и е спечелил награда за игра на годината, грандиозен старт за една игра в мултиплейър режим, но никога не е била толкова популярна, докато се е появил и Team Fortress Classic.
Team Fortress Classic SDK позволява на програмисти да могат да правят промени в Half-Life. Модовете са често срещани в заглавия Игри със стрелба.
Counter-Strike е модификация (МОD) за играта Half-Life, и изисква копие на оригиналния Half-Life за да се играе.

Jess Cliffe като студент е създал мода Counter-Strike като се е кооперирал с Minh Le. Minh Le, известен също като Goosman онлайн, той е работил преди за създаването на модове за Quake 2 и Quake.

В крайна сметка Cliffe помогна най-вече да се проектира и самата игра Counter-Strike преди пускането, а Minh Le е основен член на отбора създал CS. Minh Le е създал всички модели, скиновe и анимации за Counter-Strike. В действителност, ядрото CS-Team, се състои само от двама души. И макар, Cliffe da помогна за дизайнa на играта, основната му задача е, че уебсайта и PR маркетинга.

Game сайтa, Planet Half-Life дава нов тласък на играта, показва по-сложни модификации на HL общноста.
Тази общност има поле за ново развитие. Разбира се, това частично допринася за успеха на играта Counter-Strike, Half-Life е популярна цел за други промени.
Първата версия на играта Counter-Strike е бета версия, тоест е не пълна.
Тази първа фаза на мода, всъщност е извинение, за да се позволи на CS отбора искал да промени нещо, а това продължило до ноември 2000 г., когато е пусната първата версия на играта Counter-Strike. На този етап Valve Software, създателите на Half-Life, започват да се занимават с развитието на компютърната игра Counter-Strike.

Minh Le и Jess Cliffe все още имат принос за развитието на играта, но само в областта на проектиране и програмиране или моделиране. Въпреки това, много промени, които виждаме в модерната версия на играта се дължат на тях. А да се определи, който всъщност е идeолога е невъзможно, защото много от най-смелите промени след Counter-Strike 1.4 са били проектирани от екипи във Valve.
Counter-Strike е официална дисциплина на Cyberathlete Professional League (CPL), Electronic Sports League (ESL), E-Sports Entertainment (ESEA) и други.

Други промени в играта CS, сега са излезли: Counter-Strike 1.4, Counter-Strike 1.5, Counter-Strike 1.6, Counter Strike: Condition Zero, Counter-Strike: Source, Counter-Strike Global Offensive.